Een salvo van grote en kleinere ideeën. Van knullige en magistrale sprekers. Van kippenvel tot de lichte ergernis. Van de ‚maar allez’ tot de grote grijns. Snel achter elkaar. Gestuwd door wat beats. En dat in een grote living: lampenkappen, boterhammen en chocotoffs inbegrepen. Fijn, zo’n Creativity World Forum. En het vraagt wat naverwerking :)

Creativiteit krijgt op dit forum geen vage of vrijblijvende invulling. Het gaat over de toepassing en de betekenis voor een publiek. Aha, FlandersDC … vandaar die titel: ‘Bring innovation home’?

Vers in het hoofd, klonk het salvo als Do Do Do Do. De oproep om aan de slag te gaan was een rode draad doorheen quasi elke lezing. Creativiteit krijgt vorm in interactie, in confrontatie, in … Dat een idee niet (alleen) uit de lucht valt. Jep. Do. Doen. We kennen het mantra: make. ship. test. repeat. Werk het uit. Enkel zo wordt een idee groot. groter. groots.

Maar vooraleer we vertrekken: eerst kijken en vragen. Observatie en empathie is het startpunt, volgens Tom Kelley. En verder vragen. En beter kijken. Zoals een reiziger in een nieuw land.  Zorg dat je een scherp zicht hebt op gebruikers en gebruik. Follow them home. Om van daaruit zo snel mogelijk te creëren. Iets te maken. Iets te doen. Do. Frans Johansson puts things in perspective …

The purpose of strategy is not to figure out the right answer. The purpose of strategy is to convince yourself to act.

Ken je publiek. Bedenk en combineer. Ga voluit voor je big hairy audacious goal. Bedenk de kleinst mogelijke eerste stap. En start. Do. En als je inzicht en idee goed is “than it’s even okay to ship little elements of crappiness” zegt Guy Kawassaki. En als een Apple-veteraan dat zegt.

Do. And learn by doing. Het idee van de renaissance man zat al in de inleiding van Saskia Schatteman, en kwam hier-en-daar terug bij andere sprekers. De polymath, ditmaal niet als resultaat van aangeboren genialiteit. Maar als het resultaat van Do Do Do Do , ‘treat life as an experiment’ en zoek andere interesses, culturen en sectoren op (multidisciplinaire samenwerking, ahum). Ook daar weer: doen dus. Of zoals de energiebom Johansson het zei:

The world is connected. But it wasn’t made like that. Somebody made those connections.

 

 

Merci FlandersDC, het was een inspiratie en een plezier.

PS – Mijn voorspelbare top 3/4 van sprekers:
1. Frans Johansson
2. Guy Kawassaki / Tom Kelley
3. Steven Levitt