Het is zover. Habemus Potus. Obama kan zijn change verder vormgeven gedurende de volgende 4 jaren. Voor mij was het ongelijke strijd met Romney (Komaan ?!  …), maar de cijfers en statistieken hielden het spannend. Midden in onze nacht werd de overwinning duidelijk, en tegen 6’en zat ik voor het scherm. Uitkijkend naar het moment, waarop de grootste redenaar van vandaag het woord zou nemen.

Door de realiteit van het besturen leek het vuur van Obama het laatste jaar wat verdwenen. Zelfs in cruciale campagnemomenten zorgde hij niet voor de begeestering en visie die we ooit van hem hebben gezien.

Zelfs dé speech waarvoor ik zo vroeg voor ben opgestaan begon traag en traditioneel, zelfs wat teleurstellend. Maar dan, meesterlijk dreef hij het tempo en de boodschappen op. En werd het publiek meegezogen in een verhaal van geloof en goesting in de toekomst. Met een dreunend harde finale. Korte lijnen die recht op doel gingen.

In de metacommunicatie op twitter en in de comentaarstudio’s werd er hier-en-daar smalend gedaan over het uitblijven van concrete inhoud. “Waarheen wil ‘ie met Amerika èn de wereld?” Op een ander niveau (in meerdere betekenissen) deed Bart Dewever dit wel, en ging zijn Antwerpse overwinningsspeech wel over concrete veranderingen en doelstellingen. Helaas vergiste hij zich van beleidsniveau en misbruikte hij een lokale overwinning om weerom negatieve federale politiek te voeren.

Neen, Obama gebruikte zijn moment van totale wereldwijde aandacht erg doelgericht. In die speech van geen 40 minuten gaf hij, in een tijdsgeest van mondiale crisis, een forse duw aan het geloof en vertrouwen in de wereld. Hij bracht een verhaal van samenwerken. Een verhaal over de èchte waarde van politiek. Niet de kleinmenselijke symboolgevechten, maar het samen streven naar die betere wereld. En daar krijg ik kippenvel van. Dat geeft mij zin in de dag.

En in die vroege ochtend, live, midden in die instant historische woordengolf gaat VRT toch wel niet over naar een tussentijdse interpretatie en vertaling ?! Tenenkrullend! Dankjewel CNN voor de full version.  In het Obamakamp kreeg de speech vanzelfsprekend wèl alle aandacht, tot en met een eigen facebookpagina. That’s a first. Niettemin een fijn detail, maar met slechts 75 likes misschien toch niet voor herhaling vatbaar ;)

Ter nuance, klopt, het zijn maar woorden. Maar die woorden doen mij wel uitkijken naar wat komen zal. We willen en moeten forward. Ik ben alvast erg benieuwd.